Annelere Tarifler
BALIK ÇORBASI
Malzemeler :
500 gr. beyaz etli balık
2 adet büyük patates
1 adet büyük soğan
2 su bardağ süt
1 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı :
Sıvı yağda soğanı pembeleştirin.
Patatesleri küp küp kesin ve tuzlu suda 5-6 dakika haşlayın. Kızarmış soğanları ilave edin, 5 dakika daha pişirin. Küp küp kesilmiş balık parçalarını da ilave edin, ateşi kısın, 5 dakika daha pişirin, sütü ilave ederek kaynatın.
Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Daha sonra tekrar ısıtarak tereyağını ilave edin.
BALLI MUS (4 kişilik)
Malzemeler :
4 yumurtanın sarısı
4 yumurtanın akı
1 su bardağı bal
1 çorba kaşığı taze portakal suyu
Hazırlanışı :
Orta boy bir kasede yumurta sarıları, bal ve portakal suyunu iyice çırpın.
Başka bir kasede yumurta aklarını elektrikli çırpıcıyla kar haline getirerek ballı karışıma ekleyin.
Hazırladığınız bu musu kaşıkla ayaklı bardaklara doldurup buzdolabında bir saat soğuttuktan sonra servis yapın.
CEVİZLİ ÇİKOLATA (10 Kişilik)
Malzemeler :
1 su bardağı ceviz içi
1 su bardağı mısır gevreği
1 çorba kaşığı tahin
250 gr. sütlü çikolata
Hazırlanışı :
Cevizi ve mısır gevreğini mikserde karıştırın. Üzerine tahini ekleyin.
Çikolatayı benmari usulü eritip bu karışıma ekleyin. Hepsini karıştın.
Yağlı kağıt üzerine parçalar halinde dizip dondurun.
ÇİKOLATALI BİSKÜVİ
Malzemeler :
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
4 su bardağı un
125 gr. margarin
1 su bardağı dövülmüş fındık
1/2 paket kabartma tozu
100 gr.erimiş bitter çikolata
Hazırlanışı :
Yumurta sarılarına margarini ekleyip karıştırın. Unu, şekeri, kabartma tozunu ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur yapın.
Hamurdan küçük parçalar koparıp şekil verip, üzerine hafifçe bastırın.Hamurun bir yüzüne yumurta akını bulayıp fındık içi serpin.
Tepsiye dizin ve orta ısılı fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Üzerine erimiş çikolata gezdirin.
ÇİKOLATALI KATLAR (3 Kişilik)
Malzemeler :
1 adet hazır kek
1 adet muz
1 büyük paket bitter çikolata
1 orta boy beyaz çikolata
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı :
Keki ikiye ayırın. 1 su bardağı ile 9 adet yuvarlak kek kesin.
Kaynayan su dolu tencerenin içine, iki ayrı kaba koyduğunuz beyaz ve bitter çikolataları oturtarak erimelerini sağlayın.Eriyen çikolataları hafifçe karıştırın. Önce 3 tane yuvarlak kekin üzerine erimiş bitter çikolatayı sürün.Cevizi üzerine serpin .Beyaz çikolatayı da diğer 3 kekin üzerine serpin.Muzu dilimleyip beyaz çikolatalı kekin üzerine dizin.Beyaz çikolatalı kekleri bitter çikolatalı keklerin üzerine koyun.En üste kalan 3 keki yerleştirin. Artan bitter çikolatayı da üzerine gezdirin.
ÇİLEK REÇELLİ KEK (4 kişilik)
Malzemeler :
1 yumurta
1, 5 su bardağı un
1/ 2 su bardağı toz şeker
1/ 2 su bardağı süt
1/ 2 su bardağı çilek reçeli
60 gr. margarin
Hazırlanışı :
Margarin, şeker ve yumurtayı yumuşak kıvama gelinceye kadar çırpın. İçine un, kabartma tozunu ve sütü ekleyip tekrar çırpın.
Derin ve ısıya dayanıklı bir fırın kalıbını yağlayın. En alta reçeli dökün. Hazırladığınız karışımı dikkatlice reçelin üzerine dökün. Üzerine alüminyum folyoyu kapatın. Kenarlarını sıkıştırın.
Kalıbı içinde 5 cm. su olan başka bir tencerenin içine oturtun. Yüksek ateşte biraz piştikten sonra ateşi kısın. Bir saat daha pişirin. Suyu eksildikçe tekrar ekleyin.
Kabı ateşten alın ve tatlının kenarlarını bıçakla kalıbından ayırın.Soğuduktan sonra kekinizi servis tabağına ters çevirerek çıkartın.
EKMEK PUDİNGİ (3 kişilik)
Malzemeler :
6 ince ekmek dilimi
3/4 su bardağı çekirdeksiz üzüm
1 tatlı kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı hindistan cevizi rendesi
2 su bardağı süt
2 yumurta
Hazırlanışı :
Orta boy bir fırın tepsisini bir tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayın. Ekmek dilimlerini dörde bölün. Kabuklarını kesip bolca yağlayın. Yağlı tarafları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. Üstüne üzümlerin ve hindistan cevizlerinin yarısını ve 1 çorba kaşığı toz şekerini serpin. Ekmek dilimleriyle yağlı tarafları üste gelecek şekilde ikinci bir kat yapıp, kalan üzümleri,hindistan cevizi rendesini ve 1 çorba kaşığı şekeri serpin. Yağlı yanları üste gelecek biçimde son bir ekmek katı yapın.
Sütlü karışımı hazırlamak için yumurtaları bir kasede çırpın. Sütü ve şekeri küçük bir tencerede ısıtın. Isıttığınız bu karışımı karıştırarak çırpılmış yumurtalara katıp tepsideki ekmeklerin üstüne dökün. 30 dakika kadar bir kenarda bekletin.
Fırınınızı orta sıcaklığa getirip ( 190 derece ) ısıtın. Hazırladığınız pudingi fırının ortasına sürüp 40 dakika kadar üstü pembeleşip çıtır çıtır oluncaya kadar,pişirin.Tepsiyi fırından çıkarıp servis yapın.
FISTIKLI TOPLAR (6 kişilik)
Malzemeler :
1 adet muz
10 adet bebe bisküvisi
1/2 su bardağı süt
200 gr. fıstık içi
Hazırlanışı :
Muz ve bebe bisküvilerini çatalla ezin. Sütü ilave edip elinizle toplar yapın. Fıstıkları bir tabağa koyup yaptığınız topları fıstığa bulayın. Şekil verip tabağa dizin.
FIRINDA PATATES (4 kişilik)
Malzemeler :
5 adet patates ( püre halinde ve sıcak )
2 orta boy doğranmış soğan
1, 5 su bardağı süt
2 su bardağı kaşar rendesi
1/4 su bardağı un
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı :
Fırınınızı 180 derece ısıtın. 1 tatlı kaşığı yağla orta boy bir fırın tepsisini yağlayın. Patates püresini ayrı bir kaba koyup bir kenara bırakın.
Bir tencerede kalan yağı eritin. Yağ kızınca soğanları ekleyip sürekli karıştırarak pembeleşinceye kadar pişirin. Tencereyi ateşten alıp tahta kaşıkla unu, tuzu, biberi ekleyip karıştırın. Yavaş yavaş sütü ilave edin.
Tencereyi ateşe oturtup sos düzgün ve kalın bir hale gelene kadar 5 dakika pişirin. 1, 5 su bardağı kaşar rendesini ekleyip, peynir eriyene kadar pişirin.
Tencereyi ateşten alıp peynir sosunu patateslerin üstüne dökerek, karışım düzgün bir hal alana kadar tahta kaşıkla karıştırın. Bu karışımı yağladığınız fırın tepsisine yayın. Üzerine kalan 1/2 su bardağı kaşar rendesini serpin.
Tepsiyi fırına sürüp üstü kızarana kadar pişirin.
KOLAY SİMİT
Malzemeler :
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı erimiş margarin
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un
Hazırlanışı :
Yağları, yoğurdu ve yumurta sarısını bir kaba koyup karıştırın. Kabartma tozu karıştırılmış unu yavaş yavaş katın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın.
15 dakika dinlendirip ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Simit şekli verin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.
Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Altını ve üstünü pembe renkte kızartın. Tazeyken servis yapın.
MUZLU TOST
Malzemeler :
4 Muz
2 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı ceviz (çekilmiş)
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 dilim tost ekmeği (tereyağ sürülmüş ve sıcak)
Hazırlanışı :
Izgaranızı ısıtın.
Küçük bir kasede muz,limon suyu ve balı pürtüksüz bir hal alana kadar iyice ezin.
Karışımı tost dilimlerinin üzerine sürüp, ızgarada ballı karışım cızırdayıncaya kadar pişirin.
Izgaradan çıkarıp üzerine cevizleri serperek servis yapın.
SOSİSLİ MAKARNA (4 - 5 kişilik)
Malzemeler :
1 paket makarna
1 paket sosis
3 domates ( rendelenmiş )
2 adet tatlı yeşil biber
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Kekik
Hazırlanışı :
Makarnaları tuzlu suda haşlayın.
Ayrı bir tencerede yağı eritin. Domates rendesini ve biberleri yağa ekleyin. Karıştırarak domatesleri pişirin.
Sosisleri 1 cm.lik halkalara kesin ve pişen domateslere ekleyin. 1 tatlı kaşığı tuz ve 1çay kaşığı kekik ilave edip sosisler şişip pişene kadar pişirin.
Makarnaların suyunu süzün. Sosis karışımını makarnanın üzerine döküp karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
ZENCİ KEK
Malzemeler :
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 bardak un
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı kakao
Hazırlanışı :
Mikserde yumurta ve şekeri çırpın. Yağı, kakao ve sütü ilave ederek iyice karıştırın. Bu karışımdan 1 su bardağı ayırın.
Geri kalan karışıma unu ve kabartma tozunu ilave edin.170 dereceye ısıttığınız fırında pişirin.
Fırından çıkarıp üzerine ayırdığınız karışımı gezdirerek dökün.